Cât de grea ar trebui să fie o casă cu greutate?

Oricare dintre noi ne dorim o casă de vis care să reflecte nu doar apetitul nostru pentru confort, ci, pe cât posibil, și propria noastră personalitate. Însă, de cele mai multe ori o casă cu greutate, care iese în mod plăcut în evidență nu este neapărat și foarte grea. Din contră. Cele mai multe case care impresionează prin design și sunt racordate la ultimele tendințe din domeniu folosesc materiale ușoare. Asta le face nu doar mai ușor de construit, ci și mai funcționale și eficiente din punct de vedere energetic.

Casele care folosesc materiale de construcție grele s-au dovedit în timp a fi uneori nefezabile. Costurile ridicate de întreținere, dificultatea cu care se realizează modificările ulterioare, dar și greutatea betoanelor armate de la nivelurile superioare ce cresc presiunea pe rezistența structurală, cu o serie de consecințe nefaste în caz de cutremur, sunt câteva dintre motivele pentru care aceste tipuri de construcții aparțin trecutului.

Mai mult, aceste tipuri de construcții tradiționale au elementele structurale supradimensionate pentru a prelua din greutatea plăcilor de beton peste parter sau etaj. Însă acest lucru nu se justifică în condițiile în care într-o casă de locuit solicitarea este determinată, în cea mai mare parte, de greutatea mobilierului. Practic, din cauza folosirii acestor tipuri de materiale structura casei devine problematică.

Pe de altă parte, viitorul aparține materialelor ușoare. Acestea vin cu o serie de avantaje certe și conferă, în același timp, o greutate aparte transformând casa într-un spațiu care respiră, sigur și eficient energetic. De aceea, casele care beneficiază de aportul betonului celular autoclavizat, de lemn sau de structurile cu pereți din spumă poliuretanică sunt și ușor de construit, și ușor de întreținut. De la caz, la caz, pe lângă izolație fonică și termică excelentă, aceste materiale au o densitate scăzută fapt ce determină o încărcare mai mică asupra structurii casei făcând-o mult mai rezistentă la cutremure. Atât în interior, cât și în exterior un astfel de material este o soluție firească la orice provocări ați întâmpina.