Selectează o Pagină

Tapetul – soluția elegantă pentru casa ta

Mobilă design. Corpuri de iluminat extravagante. Electrocasnice din filmele SF. Și totuși, pentru a avea un stil desăvârșit, casa ta are nevoie de tapet.

Pro și contra tapet. Există mai multe tipuri de tapet, majoritatea lor oferind beneficii similare. Cel mai important este estetica superioară – datorită unei game foarte largi de modele, culori și texturi, un perete tapetat va fi întotdeauna mai frumos decât un perete dat cu o simplă vopsea lavabilă. De asemenea, tapetul durează mai mult decât o zugrăveală – chiar și zece ani, dacă e îngrijit corect – iar aplicarea sa e mai curată.

Curată, dar nu ușoară. E nevoie de oarecare îndemânare pentru a lipi tapetul drept și fără bule de aer. Alt dezavantaj este curățarea dificilă, însă marea problemă e formarea condensului și mucegaiului. Majoritatea tipurilor de tapet împiedică pereții obișnuiți să respire. Dar nu și pereții construiți din materiale moderne cum e betonul celular autoclavizat. Structura sa poroasă permite circulația aerului și preîntâmpină formarea umidității care deteriorează parchetul. În plus, pereții de BCA sunt drepți și netezi, ceea ce ușurează mult aplicarea tapetului.

Câte gusturi, atâtea stiluri de tapet. Cel mai cunoscut tip de tapet este cel de hârtie. Deși ecologic și disponibil într-o mare diversitate de modele, tapetul de hârtie se rupe ușor, nu rezistă la umezeală și e aproape imposibil de curățat.

Mult mai rezistent este tapetul vinilic. În plus, el se poate spăla ușor, e disponibil într-o mare varietate de culori și texturi și ține la uzură. Din păcate, tapetul vinilic poate conține substanțe toxice pentru sănătate și împiedică peretele să respire.

Cel mai nou tip de tapet este tapetul nețesut sau vlies. Datorită suportului din fibre nețesute, adezivul se aplică doar pe perete, ușurând foarte mult montajul. În plus, tapetul vlies se curăță și se vopsește ușor, nu se decolorează și se îndepărtează foarte repede și fără urme.

Ca dezavantaje, trebuie spus că e destul de scump și în timp adună praf.

Pentru interioarele foarte rafinate există tapetul textil, care e compus dintr-un strat de hârtie sau vlies acoperit cu fibre de fetru, catifea, lână sau mătase. Iată de ce acest tip de tapet garantează o izolare termică bună și se îmbină perfect. Ca minusuri, tapetul textil e foarte scump și sensibil la umiditate și praf.

Pe lângă aceste tipuri mai cunoscute, mai există tapet de fibră de sticlă și tapet de bambus, dar acestea sunt dedicate unor aplicații specializate sau exclusiviste.

Să punem pe tapet concluziile. Tapetul este o soluție la îndemână pentru o decorare elegantă a casei. De mare importanță este aplicarea sa corectă pe pereți care respiră, cum ar fi cei din BCA.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi. Soluția unică și ideală este montarea de aer...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII