Selectează o Pagină

Centrală electrică sau centrală pe gaz?

Ieșirea din sistemul centralizat de termoficare este o opțiune tot mai populară în România. Motivele par a fi destul de clare: blocurile vechi sunt slab izolate termic, infrastructura de alimentare cu agentul termic este veche și are pierderi considerabile, iar costurile de încălzire în lunile de iarnă nu sunt justificate și cu atât mai puțin rezonabile. O izolație deficitară, începând de la sursa căldurii și terminând cu pereții și geamurile clădirii, ar trebui luată în calcul în momentul în care vrei să iei „calea independenței termice”.

Desigur, programul guvernamental de eficientizare energetică ajută, dar ideal ar fi ca încă din faza de proiectare clădirea să fie gândită în acest scop folosind materiale de construcție care nu au nevoie de izolare suplimentară, cum ar fi betonul celular autoclavizat.Așa cum e de așteptat, pe lângă avantajele evidente, un apartament bine izolat permite soluții variate pentru cei care decid să se debranșeze de la sistemul centralizat.

La o prima vedere combustibilul solid este cel mai ieftin, dar de regulă nu este folosit decât la case, investiția inițială este mare și necesită un spațiu suplimentar de depozitare. Centralele pe gaz sunt preferate pentru randamentul ridicat și ușurința în exploatare, dar nu toate localitățile din țară sunt branșate la rețeaua de alimentare. Pe de altă parte, puține au rămas locurile unde nu există curent electric.

Pentru o apreciere mai aplicată, poți consulta cifre oficiale. De exemplu, în urmă cu patru ani, ANRE estima că pentru a încălzi o locuință cu două camere pe timpul iernii se consumă circa 300 de metri cubi de gaze naturale lunar. Astfel, proprietarii cu apartamente debranșate și cu centrale termice cheltuiau circa 300 de lei pe lună. Incălzirea cu o centrală electrică a aceluiași apartament ar costa cu circa 50 de lei mai puțin.

Există o serie de formule pe baza cărora poți afla de ce ai nevoie. Mai întâi trebuie să știi puterea centralei, iar pentru asta trebuie să știi care-i volumul fiecărei camere. Apoi, te interesează necesarul termic, de regulă estimat pe baza tipului izolației. O casă neizolată necesită aproximativ 50W-60W pe metrul cub, una izolată circa 45W-50W, iar una nouă și izolată între 30W și 40W. Înmulțind volumul camerelor și coeficientul de izolație vei ști ce putere trebuie să aibă centrala. Un apartament de circa 70 metri pătrați cere până la 9 kw necesar de căldură, iar dacă alegem o centrală electrică cu această putere, va consuma circa 1300 kw/lună. Înmulțește cu prețul unui kw și îți vei face o idee despre costuri. Desigur, acest exercițiu este unul estimativ, fiecare situație fiind specifică.

În afară de dorința de a păstra o amprentă de carbon redusă, există și alt motiv pentru care ar trebui să te intereseze centrala termică electrică? Gazul natural este un combustibil cu un randament ridicat și cu un preț accesibil, așa că de ce ai alege altă variantă?

Mai întâi trebuie spus că o centrală electrică are un randament de peste 95% (kw consumați se transformă în căldură). Chiar dacă ambele tipuri de centrală au dimensiuni mici, spre deosebire de cea cu gaz, centrala electrică nu prezintă vreun pericol de explozie, nu produce emisii de noxe, nu necesită aer de combustie și nici un coș de fum. Mentenanța și reviziile sunt reduse, iar reglajele sunt simple.

Ca în cazul altor surse de încălzire, izolația apartamentului este esențială, dar există o particularitate a soluției electrice care este probabil un dezavantaj. Cu cât spațiul pe care centrala îl încălzește este mai mare, cu atât intensitatea consumului electric crește, ceea ce aduce cu sine nevoia de refacere a branșamentului electric al locuinței.

În loc de concluzie, ar trebui spus că prețul centralelor termice pe gaz și pe curent au prețuri similare. Sursa combustibilului este diferită și accesul la el devine probabil principalul aspect de luat în calcul.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi. Soluția unică și ideală este montarea de aer...

Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la BCAdecasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII