Selectează o Pagină

Fii eficient, încălzește-te modern!

Mai ții minte seara aia friguroasă când te-ai întors de la serviciu și ti-a înțepenit privirea pe geamul avizierului de lângă lift? „Reabilitare termică, cheltuieli mai mici la întreținere” îți spuneau, dar tu nu vezi decât aceleași cifre. Lăsând ironia de cealaltă parte, poate că situația stă un pic diferit, dar statistic un lucru-i cert: numărul românilor care renunță la sistemul centralizat de încălzire este în continuă creștere. Acest aspect poate să fie direct proporțional și cu obținerea unui randament energetic mai bun odată ce blocul în cauză a fost reabilitat termic. În cazul clădirilor noi, însă, majoritatea apartamentelor au centrală proprie din prima zi. Motivul probabil este legat de faza de proiectare, când inginerii aleg materialele moderne de construcție care sunt concepute pentru a oferi un grad ridicat de izolație.

Clădire nouă, clădire veche, probabil vrei mai înainte de toate să vezi ce opțiuni ai.

Centrala pe gaz rămâne favorită, mai ales în rândul proprietarilor de apartament. Investiția se amortizează într-un timp relativ scurt, iar prețul combustibilului rămâne accesibil. Poate în aceeași categorie ar trebui inclusă și centrala pe curent electric, numai că puterea calorică este inferioară gazului, drept urmare și consumul este mai mare și, deci, mai scump.

Centrala pe peleți este o alternativă ceva mai nouă pe piața din România, însă una care a prins avânt destul de repede. Chiar dacă implică o investiție mai mare, are avantajul de a folosi un combustibil mai ieftin decat cele tradiționale. În fond, peleții sunt niște capsule cu ardere curată și fabricate din rumeguș sau coji de semințe de floarea soarelui. Dacă iei în considerare această soluție, vrei să știi că există mai multe tipuri de centrale, prețurile variind în funcție de tipul de peleți cu care sunt compatibile și mai ales în funcție de opțiunile de autocurățare.

Chiar și dacă pereții sunt din BCA, iar la interior s-a folosit un glet izolator de ultimă generație, modul în care se trimite agentul termic prin apartament poate ajuta foarte mult la eficientizare.

Încălzirea prin plintă, de exemplu, poate reduce consumul în mod semnificativ, pentru simplu fapt că urmărește alt principiu. Chiar dacă apa rămâne agentul termic ca în orice al sistem convențional, sistemul diferă prin faptul că țevile sunt dispuse la baza pereților, de-a lungul casei. Țevile din plintă au niște lamele de aluminiu cu un înveliș special tratat care ajută la trimiterea căldurii din apă către pereți. Pereții răspândesc omogen căldura în încăpere. Și gata!

Dacă totuși preferi curentul electric, s-ar putea să te intereseze și pompa de căldură. O alternativă eficientă energetic, sistemul folosește căldura din aer pe care o transpune în apa care va ajunge în calorifere.

Urmează apoi soluțiile descentralizate, adică folosite pe fiecare cameră. Covorul electric, de exemplu, este adesea utilizat în baie, bucătărie ori chiar garaj. Mai poți alege, de asemenea, panourile radiante care transformă energia electrică într-o radiație infraroșie ce încălzește obiectele și nu aerul. În aceeași categorie intră și plasmele termice.

Opțiunile acoperă, bineînțeles, toate gusturile și toată gama de prețuri. Așa se face că există și radiatorul din marmură și granit care, pe lângă avantajul ecologic, oferă și un oarecare plus estetic camerei unde este amplasat. În aceeași categorie intră și panourile cu halogen, folia Ecofilm (de regulă folosită pentru încălzirea prin pardoseală) sau cablurile încălzitoare care pot fi montate direct în șapă.

Dacă ești printre cei care locuiesc la casă și ai o curte la dispoziție, poți apela la o serie de sisteme alternative de încălzire sau răcire. Una dintre variantele care „prind teren” în Europa sunt pompele de căldură ecologice. Sistemul folosește apa furnizată fie de sondele îngropate în pământul din grădină, fie de apa subterană sau de cea din lacurile ori râurile învecinate.

Pompa de căldură este un sistem de încălzire care funcționează perfect cu panouri solare, acestea completând necesarul de energie. Chiar dacă nu este un sistem de încălzire, trebuie spus că instalarea unor panouri fotovoltaice devine fezabilă, mai ales că există programul „Casa Verde”, prin care guvernul încurajează eficientizarea energetică a caselor din țară. Poate nu la fel de verde, dar cu siguranță un combustibil curat, trebuie spus că cei care au o curte suficient de mare pot folosi resturile organice pentru a crea biomasă.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi. Soluția unică și ideală este montarea de aer...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII