Selectează o Pagină

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi.

Soluția unică și ideală este montarea de aer condiționat. Dar, ca în cazul oricărui aparat vital pentru confortul tău, alegerea nu este ușoară.

Tu și BTU. Înainte de a te bucura de răcoare, trebuie să te împrietenești cu BTU (British Thermal Units), unitatea de măsură a puterii unui aparat de aer condiționat. Pentru a răci eficient un metru pătrat dintr-o cameră obișnuită, ai nevoie de 450-500 de BTU. Așadar, o cameră de zi dintr-un apartament standard are nevoie de un aparat de 9000 BTU.

Desigur, acest lucru depinde și de materialul folosit la construcția casei, și de calitatea izolării. Betonul clasic neizolat termic pierde mult mai repede confortul termic din încăpere decât materialele moderne cum ar fi betonul celular autoclavizat. Acesta, datorită structurii sale poroase, oferă o izolare termică superioară chiar și fără a fi placat cu polistiren expandat. În plus, BCA-ul se găurește mult mai rapid și mai curat, permițând astfel o instalare ușoară  a tubulaturii aparatului de aer condiționat.

Fix sau mobil? Din punct de vedere al arhitecturii, există două mari tipuri de aparate de aer condiționat folosite frecvent în locuințele românilor: split și mobil.

Aparatele split au o unitate exterioară care răcește aerul și una sau mai multe unități interioare, care aduc aerul rece în încăperi. Printre avantaje unităților de tip split se numără silențiozitatea și eficiența.

În cazul aparatului mobil, cele două funcții sunt îndeplinite de o singură unitate, amplasată în cameră, legătura cu exteriorul fiind asigurată de un simplu furtun scos pe geam. Astfel, deși nu necesită montaj, aparatele mobile de aer condiționat nu sunt foarte eficiente.

Așadar, cel mai bun aliat împotriva căldurii sunt instalațiile de aer condiționat de tip split.

Cu sau fără inverter? Compresoarele aparatelor clasice de aer condiționat (fără inverter) pornesc și funcționează la putere maximă atunci când senzorii din interior detectează că temperatura setată de utilizator a crescut sau a scăzut. De aceea, unitățile sunt mai puțin fiabile și consumă mai mult curent.

Prin contrast, compresoarele cu inverter funcționează la un nivel variabil de putere, monitorizând constant diferența dintre temperatura camerei și temperatura reglată de tine. Odată ce a fost atinsă această temperatură, aparatul de aer condiționat își reduce puterea, ceea ce înseamnă o funcționare mai silențioasă, un consum cu energie cu 30% mai mic și o fiabilitate deosebită.

Numai cu meseriași. Pentru a te bucura de casa ta și în lungile veri fierbinți, cere sfatul experților. Ei îți vor recomanda cele mai bune soluții și vor asigura un montaj profesionist.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Tapetul – soluția elegantă pentru casa ta

Tapetul – soluția elegantă pentru casa ta

Mobilă design. Corpuri de iluminat extravagante. Electrocasnice din filmele SF. Și totuși, pentru a avea un stil desăvârșit, casa ta are nevoie de tapet. Pro și contra tapet. Există mai multe tipuri de tapet, majoritatea lor oferind beneficii similare. Cel mai...

Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la BCAdecasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII