Selectează o Pagină

Izolația fonică. Izolația termică. Izolația eficientă.

O casă spațioasă, proaspăt finisată, în care când intri încă mai simți mirosul de vopsea – ce-ți lipsește? E de înțeles că e greu să te concentrezi pe latura tehnică a apartamentului perfect pe care îl cauți de luni bune sau pe care îl ai, dar vrei să-l faci și mai frumos. Cu toate acestea, o atitudine pragmatică s-ar putea să te ajute să-ți păstrezi bucuria de la început, pe termen lung. Dacă te asiguri că există o delimitare tehnică față de exterior, vei fi sigur că se păstrează atmosfera caldă în interior.

Nu aud, dar simt. În definitiv, ce înseamnă o izolație profesionistă dacă nu o casă eficientă care te ajută să ții costurile de întreținere într-o zonă confortabilă și, cel mai important, previzibilă? Sustenabilitatea pornește de la documentare. Care sunt soluțiile tehnice? Cât costă fiecare? Care este proporția cost-produs? Este fiabilă soluția? În cât timp se amortizează investiția?

Există o serie de soluții moderne cu care se obține o izolație fonică bună, plecând de la cartoanele de ou lipite stângaci pe pereți, continuând cu pereții de plută și terminând cu Aerogelul creat de NASA pentru a colecta praful din spațiu și pe baza căruia se crează materiale izolatoare. Cel mai probabil, însă, decizia de a-ți izola casa nu are legătură doar cu zgomotul din exterior, ci mai ales cu costurile cu care păstrezi o temperatură constantă înăuntru. Cu alte cuvinte, vrei o izolație completă. Cel mai simplu ar fi ca planurile clădirii să fie din start gândite eficient. Materiale moderne ca betonul celular autoclavizat au la bază o formulă inovativă care folosește consistența poroasă tocmai pentru a obține un grad ridicat de izolație, iar dacă pereții din BCA au o grosime minimă de 35 cm nu mai ai nevoie de izolație suplimentară. Lemnul este un material natural cunoscut pe piața de construcții ca fiind un bun izolator fonic. Iar lista poate continua.

Exteriorul. Straturile de izolație aplicate pe exterior sunt pasul firesc pe care îl face orice proprietar care vrea să suplimenteze nivelul de confort termic în casă. Fie că este vorba de placare cu materiale naturale sau de folosirea polistirenului mai ales în mediul urban, problema ține de nivelul redus de schimbări care pot fi aduse fațadei fără aprobări suplimentare. De aceea foarte mulți proprietari apelează la soluții aplicate în interiorul clădirii.

Interiorul. O primă variantă este folosirea unei formule speciale de produs mineral pentru interior. Montarea se face într-o manieră similară cu cel de exterior, iar costurile rămân printre cele mai mici dintre posibilități.

Spațiul sau liniștea? O altă soluție frecvent folosită, dar care cere mai mult timp pentru montaj este cea cu plăci de gips-carton și vată minerală. Sistemul este de durată și oferă o barieră fonică demnă de luat în considerare, numai că va ocupa destul de mult din spațiul camerelor. Poate tot în această categorie intră și panourile compozite obținute prin alipirea plăcilor din materiale izolatoare pe spatele unei plăci de gips-carton.

Ca afară. Chiar dacă metoda tehnică diferă și chiar și consistența materialului este alta, merită să luați în calcul spuma poliuretanică rigidă (un izolator destul de bun). O astfel de abordare implică fără doar și poate un studiu minuțios în prealabil și necesită o firmă profesionistă care să cunoască industria și să dețină materialele necesare. Metoda este destul de populară în SUA, dar mai rar întâlnită în România.

Hârtie, lemn. Apoi, există sistemul de izolare mecanizat cu fibre de celuloză sau fibre de lemn, o altă metodă prin care îți poți izola casa sau apartamentul din interior. Și în acest caz este de preferat să apelezi la un profesionist pentru a te asigura că instalarea se face corect.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

BCA- o soluție modernă pentru o casă eficientă energetic

BCA- o soluție modernă pentru o casă eficientă energetic

Când construiești, o faci cu gândul la următoatele decenii și la bunăstarea familiei tale, pe termen lung. Pe lângă rezistența și siguranța construcției, dimensiunea de eficiență capătă din ce în ce mai multă importanță, într-o lume în care resursele naturale sunt din...

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

În construcții e ca în sănătate: experții spun că este mai bine să previi, decât să tratezi. Deoarece România este o zonă cu o activitate seismică demnă de luat în seamă, cutremurele sunt un subiect de discuție atunci când construim sau consolidăm o casă. Legi și...

Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la BCAdecasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII