Selectează o Pagină

Îmi caut apartament – ce trocuri pot să fac?

 „Îmi caut un apartament care să fie mare, nici vechi, dar nici nou-nouț, orientat către sud, să aibă pereții drepți, centrală termică, mobilă norvegiană, loc de parcare…” Cam așa arată primele gânduri pe care le ai când te-ai decis să faci probabil cea mai importantă achiziție din viața ta: prima casă. Însă, planul pe care îl faci acasă și ce găsești în piață s-ar putea să difere substanțial. Întrebarea este dacă poți renunța la o parte din aceste criterii pentru a obține alte avantaje și dacă da, la care? Să le numim trocuri.

Primul troc pe care îl faci pleacă de la costuri: cât îți permiți să cheltui, cât consideri că merită și cât poți economisi. Mai înainte de toate, nu pleca de la premiza că o economisire de moment te scapă de cheltuieli substanțiale în viitor. În definitiv, urmează să iei poate cea mai grea decizie din viața ta. Nu te pripi! Un apartament cu două camere poate părea o soluție economică, dar dacă familia ta se va mări, s-ar putea să ai nevoie de mai mult.

Poate lipsa unui mijloc de transport în comun în apropiere nu e un impediment acum, când amândoi aveți mașină, dar în viitor s-ar putea ca aceste servicii să devină utile, mai ales dacă vei avea copii. Locul de parcare e important, la fel cum este infrastructura de calitate din apropiere. A renunța la unele merită dacă în schimbul lor obții alte beneficii.

Al doilea troc poate ține de materialele folosite de dezvoltator în ridicarea clădirii unde îți vei cumpăra apartamentul. Uneori soluția mai populară nu este neapărat și soluția ideală. Adesea pe piață apar speculații care pot duce la creșteri de prețuri nejustificate. Cu toate acestea, ai suficiente informații la dispoziție pentru a face alegeri inspirate destul de ușor. Încălzirea prin pardoseală poate părea indispensabilă, dar o clădire bine izolată nu ar trebui să aibă pardoseala rece.

Balconul închis poate da senzația de o izolație suplimentară a camerei respective, dar dacă pereții exterior sunt eficienți energetic nu este nevoie de așa ceva. De exemplu, câți știu oare că BCA-ul este o soluție inovativă, că este un bun izolator termic și fonic, este durabil și are rezistență la foc, având proprietăți ecologice comparabile cu silicatul de calciu și o bună comportare în timp a zidăriei? Indiferent de alegerea făcută, trebuie spus că un material modern este util prin avantajele imediate, dar și prin evitarea unor cheltuieli de reparații nedorite în viitor.

Al treilea troc se poate lega de locație. Un cartier care astăzi este departe de inima orașului, poate deveni o opțiune perfectă în mai puțin de 10 ani. Ritmul de dezvoltare devine tot mai alert pe măsură ce tehnologia în construcții evoluează, iar materialele devin din ce în ce mai adaptate condițiilor variabile. A accepta alternative nu înseamnă însă a alege o calitate mai slabă, ci mai degrabă este vorba despre identificarea soluției eficiente și sustenabile din punct de vedere financiar și calitativ.

Un alt troc pe care îl poți face se leagă de aspectul noului apartament. Sigur, vrei ca noua ta casă să fie complet utilată, dacă nu chiar și mobilată, dar dacă te-ai limita la esențialul necesar și ai amâna această investiție, s-ar putea ca alte oportunități să se ivească în viitor. Să nu uităm că există și o industrie de tipul DIY care se află într-o continuă dezvoltare în România și prin prisma căreia mulți proprietari devin „arhitecții” propriei lor case.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Apartament nou vs Apartament vechi . Care sunt criteriile de alegere?

Apartament nou vs Apartament vechi . Care sunt criteriile de alegere?

Probabil cea mai complexă discuție atunci când vine vorba despre achiziționarea unui apartament se rezumă la 3 cuvinte: nou sau vechi? Nu este o discuție veche de când lumea, dar naște dezbateri la fel de aprinse ca orice fel de alegere care ne va determina, într-o...

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi. Soluția unică și ideală este montarea de aer...

Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la BCAdecasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII