Selectează o Pagină

Îmi caut prima casă. Care sunt prețurile?

Apartamentul potrivit pentru tine este prea scump pentru el, prea mic pentru ea și poate chiar neîncăpător pentru ei. Desigur, prețul nu poate fi ignorat și rămâne punctul de bază în jurul căruia de regulă gravitează celelalte criterii pe baza cărora îți cumperi prima casă. Prețurile variază: de la oraș la altul, în funcție de anul de construcție, în funcție de zonă, de înălțime, spațiere, materiale folosite și nu în ultimul rând de proprietarul care vinde.

Din capul locului trebuie spus că șocul crizei mondiale a produs o scădere de circa 40%-50% a prețurilor așa cum arătau ele înainte de declanșarea ei. Chiar dacă piața a înregistrat o oarecare revenire, apartamentele sunt mai accesibile astăzi decât erau în 2008, indiferent dacă este vorba despre piața din București sau din alte orașe din țară. Apoi, programele naționale de încurajare a cumpărării de apartamente în blocurile noi au ajutat la o apropiere între prețuri cu blocurile mai vechi. Oferta de creditare permite multor cupluri posibilitatea de a-și căuta prima casă. Toate astea duc totuși înapoi la aceeași pragmatică întrebare: care sunt prețurile „normale”?

Răspunsul trece de limitele unei analize imobiliare clasice – altfel extrem de utilă – și pe care orice cumpărător de casă nouă o consultă înainte de a achiziționa. Este mai degrabă o analiză conceptuală, în sensul de a stabili clar diferențele de preț și utilitatea lor.

Materiale moderne. Dacă un constructor preferă soluții inovative poate că o face într-un mod strategic. Un perete gros din materiale ca BCA-ul oferă o izolație suficient de bună cât să nu mai fie nevoie de cheltuieli suplimentare pentru o izolație exterioară. Lemnul este un material estetic, dar mult mai pretențios. Un sistem de aerisire eficient poate reduce din costurile impuse de folosirea aerului condiționat, iar filtrarea apei pluviale cu sisteme inovative prezintă o investiție pe viitor apreciată de orice cumpărător. Panourile solare pot părea niște exagerări, dar viitorul cu siguranță va pune accent pe metode alternative de a produce energie.

Negocierea e sănătoasă. Indiferent dacă apartamentul este într-un bloc vechi sau într-un ansamblu rezidențial proaspăt inaugurat, negocierea este mai mult decât normală și – mai ales – utilă. Iar acest exercițiu practicat din cele mai vechi târguri negustorești și până astăzi pleacă de la un principiu simplu: documentarea.

Află tot ce poți despre proiect, cunoaște-i punctele forte și punctele slabe și folosește-le în negocierea cu proprietarul. Dacă simți că nu-ți stă în fire, adu-ți aminte că o reducere de 5% înseamnă contravaloarea unei mașini bune la mâna a doua. Alte două aspecte de reținut: dezvoltatorul imobiliar va oferi reduceri mai mari pentru apartamentele care se află încă în construcție, fapt valabil și cu locul de parcarea subteran pentru care adesea este loc de negociere.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

BCA- o soluție modernă pentru o casă eficientă energetic

BCA- o soluție modernă pentru o casă eficientă energetic

Când construiești, o faci cu gândul la următoatele decenii și la bunăstarea familiei tale, pe termen lung. Pe lângă rezistența și siguranța construcției, dimensiunea de eficiență capătă din ce în ce mai multă importanță, într-o lume în care resursele naturale sunt din...

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

Alege BCA pentru o casă rezistentă la cutremure

În construcții e ca în sănătate: experții spun că este mai bine să previi, decât să tratezi. Deoarece România este o zonă cu o activitate seismică demnă de luat în seamă, cutremurele sunt un subiect de discuție atunci când construim sau consolidăm o casă. Legi și...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII