Selectează o Pagină

Vreau să cumpăr un apartament în zona X astăzi. Cum va arăta cartierul mâine?

Dacă faci un calcul bazat pe prospecții înseamnă că lucrezi la o strategie pe baza căreia vei lua o decizie pentru viitor, nicidecum că te ocupi cu vreo speculație. Desigur, există elemente personale care pot bloca un plan pe termen mediu sau lung, însă în eventualitatea în care prima ta casă poate să mai aștepte, te-ai gândit mai întâi să te uiți în viitor?

Există o formulă magică al celor care caută un apartament pe care să-l cumpere? Evident, nu este vorba despre metode mistice de adormit copiii. Discuția se leagă de previziunile imobiliare bazate pe trenduri, realități economice locale și chiar internaționale, pe fluctuații ale prețurilor și chiar pe elemente meteorologice – care par a fi într-o continuă schimbare. Poate fi instabilitatea prestabilită? Nu. Dar într-o oarecare măsură evoluția unui oraș este previzibilă.

Infrastructura transportului în comun poate fi un punct de pornire în căutarea noului apartament. Care sunt cele mai apropiate stații de casa ta? Mașina personală este utilă, însă într-un oraș care crește exponențial și se decongestionează invers proporțional, drumul din cartier până în centrul orașului devine un factor important în alegerea pe care o vei face. De asemenea, pentru cei care călătoresc des în afara țării, distanța pâna la cel mai apropiat aeroport contează enorm.

Normele europene la care România a decis să se alinieze în momentul în care a aderat impun o gândire cu o abordare largă, cum este conceptul de zonă metropolitană. Fiecare oraș cu o astfel de strategie se dezvoltă permanent, având o tendință de a-și muta granițele. Bucureștiul a adoptat recent Planul Urbanistic de Dezvoltare Urbană care impune o serie de criterii după care fața urbei s-ar putea transforma considerabil în următorii 10 de ani.

Infrastructura este importantă, dar un oraș e mai mult de atât. Spațiul verde poate să schimbe major un cartier. Până acum 10 ani, ideea unui rezervații urbane de 180 de hectare la 4 km de centrul orașului părea un soi de promisiune imposibilă. Cu toate acestea, astăzi, orașul cunoscut mai degrabă pentru poluare în rândul capitalelor europene are o bogăție unică în Europa continentală. Prin natura sa complicată și cu proiecte adesea neterminate, Bucureștiul este fertil unor schimbări la care merită să fii atent atunci când îți cauți un apartament.

Apoi, trebuie să fii atent și la legislația în vigoare. O aliniere a standardului în care se construiește este inevitabilă, motiv pentru care poate ar merita să consulți „caietul de sarcini al dezvoltatorului”. Ce material este eficient energetic? Cât de bun izolator este polistirenul sau vata bazaltică? Ce tâmplărie este bine să aibă apartamentul? Cum e mai bine să se încălzească o clădire? Pereți grei/ușori, groși/subțiri, acoperiți/liberi? Este adevărat că BCA-ul, prin structura sa celulară și cu un conținut ridicat de aer, este un bun izolator termic și în general recomandat pentru clădirile cu mai multe etaje, însă trebuie să iei în calcul toate aspectele.

Toate aceste întrebări și multe altele merită luate în calcul, dar puse ca și cum le-ai avea peste 5 ani. Iar când vei întâlni un constructor care folosește tehnici și materiale inovative astăzi, vei ști că el ia în calcul reglementările care intră în vigoare mâine.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi. Soluția unică și ideală este montarea de aer...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII