Știi senzația aia că ești atât de obosit încât parcă-ți vine să te întinzi pe jos? 9 din zece dăți cel mai probabil n-ai s-o faci. Atunci când totuși te trezești la același nivel cu câinele măcar să-ți placă ce vezi. Aspectul estetic – deci – rămâne pe primul loc când alegi tipul parchetului. Prețul de obicei vine la pachet cu asta și poate abia spre sfârșit intră în discuție rezistența în timp. Indiferent care-i ordinea după care îți începi analiza, fiecare situație diferă și este de preferat să nu te pripești.
În definitiv, te interesează pe unde pășești chiar dacă ești la tine acasă. Ai niște pereți drepți din BCA sau poate proaspăți îndreptați, uși ce închid perfect fiecare cameră și mobilă proaspăt asamblată. Ar fi păcat să te grăbești tocmai la parchet. Poate că-ți pare mai puțin vizibil, dar podeaua fiecărei camere te va obliga estetic. Culoarea pereților, mobila și orice alt element de design fie se va armoniza cu parchetul, fie va intra în „conflict” cu el.
Parchetul laminat este soluția cea mai populară și asta pentru că prețul de achiziție este mai mic decât cel triplustratificat și chiar mai mic în comparație cu cel din lemn masiv. Mai ieftin, însă nu la fel de rezistent ca celelalte două variante. Fiabilitatea ține însă și de producător, dar și de alegerea corectă, adaptată fiecărei camere. În funcție de nivelul de trafic, grosimea parchetului pleacă de la 6mm și poate ajunge și la 12 mm. De exemplu, pentru camera de zi este recomandat unul de cel putin 8 mm grosime. Deci, indicațiile producătorului de genul trafic casnic, trafic casnic intens, etc sunt de luat în seamă pentru o decizie adaptată fiecărei camere. Montarea este un punct cheie în produsul final, pentru că și cea mai mică greșeală poate duce la desfacerea plăcilor în timp.
Ieftin, ușor de montat și de întreținut, parchetul este util prin natura sa – un material rezultat din alipirea mai multor straturi de materiale fibrolemnoase, fiecare cu rolul ei binedefinit. O soluție chiar recomandată în cazul în care locuința are mici defecte în ceea ce privește polobocul. Cu toate acestea, rezistența în timp este inferioară parchetului masiv, care oferă și posibilitatea de a-l rașcheta și lăcui pentru o împrospătare estetică.
La rând imediat este varianta intermediară adică parchetul stratificat. Rezultat din foițe de lemn lipite, acesta ajunge la grosimea de 15 mm. Similar cu cel din lemn masiv, parchetul triplustratificat permite șlefuirea și lăcuirea pentru o nouă față, iar datorită grosimii lui poate fi montat pe orice fel de podea. Cu toate acestea, puterea de izolare este mai mică decât la cel clasic.
Sigur că parchetul clasic rămâne soluția ideală, dar având în vedere costurile mai ridicate de achiziție, de regulă nu este și primul pe listă. Dacă te interesează o investiție pe termen lung care să poată primi o față nouă de nenumărate ori și care să aibă și un rol de bun izolator, ar fi bine să iei în calcul această variantă. Trebuie spus, însă, că montarea lui va lua mai mult timp, iar finisarea nu este de ignorat.