Biroul European de Statistică Eurostat publica în urmă cu câțiva ani o analiză despre oamenii din Uniunea Europeană. În ceea ce privește situația locativă a românilor – se arăta în studiu – nu stăm prea bine. Suprafața medie a locuinței în mediul urban este de 40 metri pătrați, adică mult sub media europeană de 90 mp (orașele mari) și, respectiv, 100 mp (orașele mici). În comparație cu noi, bulgarii locuiesc mult mai bine, având 70 mp în medie. După ei, ungurii se situează undeva la 60 mp în marile oraș și 80 mp în cele mai mici.
Indiferent dacă faci sau nu parte din această statistică, probabil că vrei să știi despre modurile în care poți folosi spațiul la maximum. Nu te îngrijora, nu este vorba despre mobilă ergonomică sau oglinzi poziționate strategic prin casă, ci despre compartimentarea casei tale într-un mod creativ și, cel mai important, remediabil.
Un pic de culoare n-a deranjat pe nimeni. Diviziunea vizuală a sufrageriei tale este probabil cea mai rapidă metodă de câștiga spațiul de care ai nevoie. Până la urmă, percepția este cea mai importantă. Culorile vii, deschise sunt de preferat celor apăsătoare, iar negrul este pur și simplu de evitat. Poți trasa câteva linii care să intre într-un concept după care vrei să-ți rearanjezi camera sau poți chiar schimba culoarea unui perete cu totul.
Difuz. Căldura, intensitatea și culoarea luminii, dar și modul în care o folosești te pot ajuta să obții efectul unor despărțitoare vizuale.
Nu trage perdeaua! Poate părea simplist, dar există metode de a folosi o bară montată în tavan de-a latul camerei de care să agăți două perdele sau draperii. Secretul este să nu le închizi în totalitate niciodată, pentru că așa îți vor da impresia că se întâmplă ceva alături și nu vrei să deranjezi.
Cu flori se face separare. Pe aceeași idee în care folosești un corp lat de rafturi pentru a delimita două spații ale aceleiași camere, la fel de bine poți folosi un alt corp din rafturi pe care să-l transformi într-o mică grădină suspendată. Vei obține un spațiu verde interior care să separe armonios cele două părți.
Transparența unei sticle de vin. Imaginează-ți un perete transparent care să aibă mai multe rânduri de material textil care leagă partea de sus cu partea de jos. Iar de acest material textil să atârne sticle de vin. Sau pot fi cărți ori alte obiecte din casă care simți că intră în peisajul general.
Peretele aparent. Folosirea metodelor clasice de a crea pereți aparenți este o altă pârghie pe care o poți folosi, numai că în acest caz este recomandat ca materialul ales să fie unul ușor de manevrat. Lemnul este destul de pretențios, iar metalul adesea prea rece. Plasticul poate fi o soluție când ia forma unor derivate, dar este adesea înșelător. Foarte ușor de porționat și montat mai sunt și blocurile subțiri de BCA, avantajul fiind că pot prinde orice formă fără prea mult efort.