Prefabricate care se montează în câteva zile, structuri de metal proiectate inovativ, domuri, containere comerciale transformate în case mobile sunt toate câteva dintre metodele moderne de construcție care folosesc materiale inovative pentru a ridica imobile ușor și repede. Dacă cei mici au piese lego cu care să creeze cele mai interesante structuri colorate, era de așteptat să existe metode de construcție reale care să folosească același principiu. Să aflăm – deci – mai multe despre ele.
Știați că există case mobile în România? Unele sunt concepute ca niște variante economice și eficiente pentru case de vacanță, de weekend sau chiar pentru birouri mobile. Cu o paletă variată de mărimi – modele cu lungimi de 8 metri și lățimi de 2,5m, 3 m, 5 m și respectiv 6 m – casele mobile vin echipate cu tot necesarul unei gospodării normale. „Fundația” clădirii este un șasiu, iar pereții sunt făcuți din panouri SIP – panouri prefabricate autoportante făcute din două plăci OSB cu un nucleu de polistiren expandat, extrudat sau spumă poliuretanică rigidă. Structura podelei este din lemn ignifugat, iar izolația acoperișului este din vată minerală.
O altă categorie este cea a caselor din lemn care se montează pe bucăți. Folosindu-se de calitățile specifice unui material fiabil, ușor și natural, pereții sunt construiți din straturi de lemn cu inserții de materiale izolatoare între ele. Pentru că plăcile sunt prefabricate, ridicarea unei case se face destul de rapid.
Poate părea surpinzător, dar o metodă economică și ecologică este folosirea containerelor maritime. Economic pentru că prețurile pleacă de la 3.000 de euro, ecologic pentru că practic se refolosește un material care altfel ar fi sfârșit într-un depozit de fiare vechi. Desigur, cu popularizarea acestei metode, nenumărate firme specializate pe amenajarea containerelor noi au ajuns să vândă „case” gata făcute.
Containerele sunt o structură modulară care poate fi schimbată sau mărită oricând. De regulă, lungimea acestor containere este de 6 metri, iar lățimea de 3-3,5 metri. În funcție de parametrii și opțiuni (număr de ferestre, dependințe, porționări interioare etc.) prețul crește, dar chiar și așa nu se apropie de costurile unei case clasice. Desigur, spațiul este dezavantajul de bază al acestei soluții, dar și nevoia unui strat izolator suplimentar s-ar putea să creeze dificultăți.
Poate tot în categoria caselor prietenoase cu mediul intră și clădirea pe structură metalică. Pe lângă „scheletul” clădirii, această metodă mai are specific modul în care se construiește planșeul. Materiale izolatoare termic și fonic completează structura de grinzi metalice cu zăbrele de planșeu și șapa de mortar de ciment armată dispers.
Indiferent de cât de futuriste sau inedite sunt, aceste clădiri au la bază materiale concepute pentru a eficientiza amprenta energetică a casei. Practic se iau materiale clasice și se adaugă altele moderne pentru a obține maximum din formulele vechi.