Normele Uniunii Europene în ceea ce privește construcțiile, eficiența energetică a acestora și grija constantă pentru mediu înseamnă o regândire a materialelor de construcții și a deciziilor de proiectare. Pe lângă aceste aspecte funcționale, proprietarii se gândesc mult și la nevoia estetică, alături de constrângerile bugetare. Este deci nevoie de soluții moderne, fiabile, care să bifeze toate punctele de pe listele tuturor factorilor implicați.
Este BCA cea mai bună opțiune pentru casa ta?
Betonul celular autoclavizat (BCA) este un material cu o greutate redusă, caracterizat prin micile bule de aer distribuite uniform în material. Acestea conferă BCA-ului o densitate mică, variind între 1/3 și 1/6 din cea a betonului, păstrând raportul de rezistență la compresiune uniform pe toate fețele. Astfel, BCA-ul se poate folosi chiar și pentru pereți portanți la case până la cele de înălțime medie. Tot în comparație cu betonul si cu zidaria ceramica, conductivitatea sa termică îl definește ca foarte eficient din punct de vedere energetic. O altă veste bună este că acesta nu este susceptibil la mucegai și izolează fonic foarte bine.
Unde se folosește BCA-ul?
Fiind un material versatil și rezistent, BCA- este fabricat sub forma de blocuri de diverse dimensiuni și grosimi dar folosit și pentru panouri sau alte forme speciale. Aceste elemente pot fi utilizate pe scara larga într-o varietate de aplicații: în construcții rezidențiale, comerciale sau industrialeDin BCA se pot face atât pereți portanți sau pereți fără sarcină. BCA-ul poate fi utilizat într-o mare varietate de aplicații structurale și nestructurale.
Foarte multe clădiri rezidențiale sunt construite din BCA, dar acesta poate fi folosit și ca element de anvelopare pentru clădiri existente, chiar destul de înalte. În cartea lui Klingner, R, el menționează exemplele unui hotel, în care BCA-ul e folosit atât ca structură cât și ca anvelopă, respectiv o clădire în care e folosit pentru placare.
Sursa foto: Developments in the Formulation and Reinforcement of Concrete, 2008 Woodhead Publishing Limited
Deși inițial BCA-ul a fost utilizat inițial în țări cu climă mai rece, fiind inventat în Suedia, unde materialul a oferit rezistență termică pentru a menține interiorul cald, este utilizat din ce în ce mai mult în întreaga lume, diminuând nevoia de aer condiționat. Ca urmare a utilizării BCA, consumul de energie (și, prin urmare, emisiile de carbon) sunt semnificativ mai mici decât pentru alte materiale de construcție.
Care sunt avantajele și cerințele când construim cu BCA?
Fiind un material de construcție care se produce doar din elemente naturale, fără ardere, este o alegere prietenoasă cu mediul, care reduce semnificativ amprenta de carbon a clădirilor în care este utilizat.
Pe lângă aceste avantaje ecologice, este și un material care protejează locatarii în caz de cutremur, incendii și poluare fonică.
Pentru a folosi la maxim avantajele acestui material, este necesar să-l utilizăm corect. Ca orice material de zidarie, până în momentul în care ajunge la beneficiar trebuie păstrat, în folia protectoare în care este livrat de producător. Ulterior este recomandat a se lasa descoperit pentru a elimina umiditatea naturala a materialului.
Instalații electrice și sanitare în BCA
Dacă alegem să construim cu BCA, atunci instalațiile electrice și sanitare sunt plasate cu usurinta în canale speciale, fara a genera pierderi pe santier si fara a fi afectata integritatea structurală a elementelor BCA. Nu tăiați oțelul de armare și nu reduceți grosimea structurală a elementelor BCA în zone critice pentru a face loc instalațiilor.
Finisajele exterioare pentru BCA
BCA-ul montat la exterior și neprotejat cu tencuială nu se deteriorează rapid atunci când este expus la cicluri de îngheț /dezgheț. Testele standardizate indica mentinerea caracteristicilor fizico-mecanice la peste 15 cicluri de inghet-dezghet. Pentru a spori estetica și a finaliza constructia, trebuie folosite finisaje exterioare. Este ideal ca startul exterior să fie permeabil la vaporii de apa. Recomandăm orice tip de tencuială decorativă, fara a fi necesare conditii speciale de aplicare.
Finisaje interioare pentru BCA
Fiind un material de constructie fabricat din materii prime naturale, BCA-ul nu degaja in interiorul locuintei compusi periculosi pentru sanatatea omului. La fel ca la finisajele exterioare, acestea trebuie sa fie permeabilitatea la vapori. Recomandăm tencuieli minerale, tencuieli pe bază de gips, vopsele acrilice, plăci ceramice.
Raportul calitate/preț recomandă BCA-ul
Unul din miturile legate de BCA este că ar fi un material ieftin, de calitate inferioară. Ambele afirmații sunt greșite și provin dintr-o neînțelegere a ofertei și a utilizării corecte.
Datorita proprietilor sale termoizolatoare superioare, BCA-ul oferă un raport calitate/preț excelent. În unele cazuri, atunci când nu se alege grosimea corectă pentru pereții exteriori, se ajunge la un cost ridicat cu materialele, dacă se folosește un sistem de termoizolare suplimentara prea gros. Mitul calității inferioare vine din dorința de a construi fara a face comparații între soluțiile de zidarie și din nerespectarea sfaturilor anterioare.
Atunci când sunteți în faza de proiectare a casei, cereți sfatul specialiștilor acreditați și luați în considerare toate recomandările acestora. Nu uitați să le menționați dorința de a avea o casă verde, care protejează simultan locatarii și mediul.