După ce ultimele decenii au adus progrese importante pe piața materialelor de construcții, este momentul să adăugăm sustenabilitatea ca o nouă dimensiune pe lista de criterii, atunci când construim. Trebuie să ne gândim constant nu doar la casa pe care o lăsăm generațiilor viitoare, dar și la mediul în care vor trăi, prin reducerea poluării. În continuare, oferim zece motive pentru care, deoarece ne dorim case eficiente, într-o lume verde, recomandăm BCA-ul ca soluție.
1. Eficiența energetică- facturi mai mici, pentru totdeauna
Eficiența energetică a locuinței este un factor care va avea impact pe termen lung asupra cheltuielilor familiei. Practic, valoarea fiecărei facturi de încălzire și a fiecărei facturi de curent (care include aerul condiționat), sunt dictate de cât de eficienți energetic sunt pereții acelei locuințe.
Structura poroasa unica a blocurilor BCA încapsulează aerul in bule milimetrice, care încetinesc mult transferul termic intre exterior si interior, izolând astfel locuința, fără a fi nevoie de materiale suplimentare, cum ar fi polistirenul.
Vă sfătuim să alegeți BCA de minim 35cm grosime ca soluție care să reducă permanent variațiile termice. S-a demonstrat că o casă din BCA este eficientă energetic întrucât consumul de curent electric și/sau gaz poate fi redus cu până la 30%. Într-o casă de BCA de minim 35cm grosime iarna este cald iar vara este răcoare, fără să cheltuim suplimentar pe încălzire sau aer condiționat.
La BCA, eficiența vine și din îmbinări. Modalitatea de zidire a blocurilor de BCA necesita doar un strat foarte subtire de mortar, fapt ce reduce transferul termic prin punțile termice, cu pana la 70%.
2. Previne eflorescențele- văruiești mai rar
Un alt avantaj al BCA este faptul că previne eflorescențele pe ziduri, care sunt inestetice și cu timpul, pot chiar să distrugă zidăria. Deoarece absorbția de apă este limitată de structura materialului, pereții nu se vor decoji iar necesitatea de a retencuire și/sau revăruire va fi redusă la minim.
3. Este ignifug- ai timp să te adăpostești
Atunci când construim durabil trebuie să alegem materiale rezistente la incendii. Structura unică a BCA-ului îl face neinflamabil (clasificat A1). Chiar și în cazul unui incendiu, căldura degajată se propagă greu și materialul nu emite gaze dăunătoare sau vapori toxici. BCA-ul rezistă la temperaturi de peste 1200 ºC și protejează împotriva focului chiar și prin pereții subțiri de 10 cm.
4. Rezistă la intemperii și seisme
În ceea ce privește rezistența la cutremure, structura extrem de poroasă și ușoară a BCA-ului este gândita astfel încât să absoarbă șocurile si sa disipeze forța seismică. Casele din BCA se comportă bine și după posibile inundații, nu dezvoltă mucegai, iar pereții nu se crapă cu timpul, din cauza fenomenelor meteorologice curente și alternanței termice.
5. Previne formarea coloniilor de dăunători
Pentru zone expuse termitelor și altor dăunători, blocurile de BCA oferă protecție totală, structura sa fiind împotriva formarea de colonii. Zidăria compactă, fără cavități sau puncte de intrare nu permite crearea de cuiburi sau colonii de furnici, termite sau rozătoare.
6. Creat din materiale regenerabile
Regenerabil nu înseamnă un material pe care natura îl poate înlocui, la un moment dat, cum este lemnul, ci un material care se poate înlocui mai repede decât se consumă, pentru a nu-l epuiza. BCA-ul se produce din materiale locale, existente în cantități mari in natura (nisip, var, ciment, gips, apă si agent de expandare, pasta de aluminiu).
7. Reduce amprenta de carbon
Când construim eficient și sustenabil, trebuie să ne gândim și la consumul de energie și combustibil sau de apă necesare pentru a produce și transporta materialele de construcții, cât și la impactul asupra mediului pe care le au toate aceste procese. În cazul BCA nu se folosește argilă, doar nisip, iar prelucrarea în autoclavă pentru un mp de zidărie este echivalentă cu arderea a 9 kg de cărbune, de 10 ori mai puțin decât arderea cărămizilor în cuptoare, reducând astfel semnificativ emisiile de dioxid de carbon. BCA-ul este, per total mai eficient din punct de vedere al energiei consumate pentru producție și transport.
8. Reduce timpul de construcție
Toți curajoșii care se apucă de construit știu că una din cele mai mari probleme este depășirea bugetului, inclusiv a bugetului de timp, care se traduce în costuri suplimentare cu echipele de constructori.
Când dorim să construim rapid, cu costuri mici, este bine să ne gândim la BCA pentru că reduce timpul de construcție prin dimensiunea mare a blocurilor care scurtează timpul de construcție cu aproximativ 20%.
9. Reduce consumul de material și mortar
Resturile de BCA rămase din producție și fasonare sunt, la rândul lor 100% reciclabile, fie direct la fabrică sau pe șantier, ca umplutură. Deoarece blocurile BCA sunt tăiate cu precizie, pierderile sunt reduse la minim.
Necesarul de ciment, mortar și apă în timpul construcției sunt reduse semnificativ, cu aproximativ 40%, fiind necesar doar un strat subțire de mortar pentru îmbinări.
10. Reduce costurile cu fundația
Densitatea blocurilor cuprinsă între 300 – 700 kg/mc ceea ce înseamnă că, în funcție de regimul de înălțime, se poate opta pentru o fundație mai puțin costisitoare.
Gânduri de final
De peste 7000 de ani oamenii au folosit cărămida pentru a ridica case și catedrale, însă constrângerile financiare dictate de Primul Război Mondial și de nevoia de a găsi un material care să înlocuiască lemnul, au condus, în 1924, la crearea BCA-ului. Reprezentand o combinatie perfecta de rezistenta termica si rezistenta mecanica, acest material ne poate ajuta să construim sustenabil și eficient din punct de vedere energetic, al timpului și al costurilor.
Ca încheiere, vă oferim o mini-listă a calităților pe care trebuie să le bifeze materialele de construcții moderne:
- Să alegem soluții care sunt eficiente energetic și din punct de vedere al consumului de apă/combustibil.
- Să folosim resurse regenerabile (trebuie să se înlocuiască mai repede decât se consumă).
- Să reciclăm sau să reutilizăm cât mai mult, chiar și produse reziduale.
- Să alegem resurse locale, care să nu crească amprenta de carbon prin transport.
- Să alegem soluții cu o durată de viață cât mai mare.
Spor în casă!