Circa 97-98% dintre români dețin o proprietate în România. Media europeană se situează la circa 70%. Cu alte cuvinte, piața imobiliară destinată exclusiv închirierii este încă tânără. Există explicații pragmatice pentru acest aspect, dar și oportunități care par să fie tot mai vizibile între dezvoltatori. Om de afaceri sau liber întreprinzător, întrebarea rămâne: cum construiești dacă targetul este închirierea și nu vânzarea?
Unu: procentul celor care locuiesc cu chirie este aproximat la 15-20% pentru orașele mari, dar nu poate fi decât ghicit având în vedere că cea mai mare parte din această piață nu este fiscalizată.
Doi: în timp ce cei mai mulți chiriași stau în blocuri vechi există o nevoie majoră pentru spații noi.
Trei: marii dezvoltatori nu se grăbesc în a ridica astfel de complexe pentru că nu este rentabil – și totuși
Patru: puținele ansambluri de locuințe noi de închiriat înregistrează un succes impresionant.
Să spunem că vrei să umpli acest gol imobiliar cu o soluție modernă și să crești un pic costul chiriilor, suficient cât să devină rentabil: folosește soluții sustenabile și ferește-te de improvizații!
Un perete subțire, izolat ieftin și cu o tâmplărie entry-level vor scădea prețul semnificativ, dar din păcate și calitatea clădirii. În timp, va fi nevoie de reparații și cheltuieli suplimentare, chiar periodice. Un material modern este ușor, fiabil, rezistent la umezeală, rapid de manevrat și în general cu un randament ridicat. Prin natura sa poroasă, betonul celular autoclavizat acoperă aceste atribute și în plus păstrează atmosfera curată.
Dar indiferent de soluția tehnică aleasă, construcția trebuie să fie gândită ca una privată, pentru simplul fapt că randamentul unei clădiri este dat și de periodicitatea cu care se fac cheltuieli suplimentare. Un perete drept, ușor, bun izolator este esențial pentru o clădire semnificativ compartimentată și unde proprietarii se schimbă des.
În plus, estetica unor spații destinate închirierii trebuie luată în calcul. Natura pereților dictează paleta de opțiuni pentru amenajare, mai cu seamă că această amenajare trebuie să rămână într-o marjă de prețuri.
Deci
Materiale curate, fiabile, moderne și o gândire sustenabilă sunt aspectele esențiale care stau la baza unor clădiri ce pot fi folosite în scopul închirierii. Astfel, proprietarul poate cere un preț lunar mai mare și se poate asigura că investiția inițială se va amortiza în timpul calculat.