Selectează o Pagină

Biroul tău, mâine

Poate că nu mai e nevoie de încă un studiu eliberat de cercetătorii britanici. Și totuși: un raport bazat pe 1.5 milioane de recenzii date de locuitorii din Londra arată că secretul unui standard ridicat de viață nu ține doar de spațiul verde, ci și de arhitectura mediului înconjurător. Acest adevăr științific luat împreună cu evoluția locurilor de muncă la nivel global ca rezultat al exploziei tehnologiei IT ne arată în ce direcție o ia piața imobiliară de birouri pentru deceniile ce urmează.

Conform acestui studiu publicat în Scientific Reports în 2015, londonezii se declară la fel de impresionați de spațiul verde precum sunt de vederea unei catedrale clasice, unui vas de croazieră trecând pe Tamisa sau faimosului Big Ben înconjurat de lumina unui apus cald. Cercetătorii au descoperit, așadar, că relația dintre arhitectură și design amplifică sănătatea și fericirea cetățenilor. Prin extrapolare, acest principiu se poate adapta și spațiului unde oamenii lucrează.

Ingineri și arhitecți deopotrivă sunt de părere că biroul viitorului este adaptat profesiilor. Un birou de avocatură are o configurație diferită de sediul unei agenții de publicitate și cu atât mai mult de cea specifică companiilor de audit sau contabilitate. Clădirea de birouri de mâine are un spațiu deschis și ușor de reconfigurat în funcție de nevoile companiilor care se instalează acolo.

Construcția acestor clădiri se bazează pe sustenabilitate, randament, eficiență energetică: atribute oferite de materiale inovative proiectate pentru a interveni cât mai puțin asupra mediul înconjurător, cu grad înalt de izolare, rezistente în timp, ușoare, curate. Prin natura formulei sale, betonul celular autoclavizat este un exemplu direct compatibil cu cererea de pe piață. În aceeași categorie, urmează soluțiile tehnologice de ultimă oră: pereți dubli cu camere de aer între, sisteme inovative care folosesc vântul de afară pentru a aerisi eficient clădirea sau cele care generează curent electric prin direcționarea apei pluviale ori a curenților din afara clădirii.

Arhitecți avangardiști propun chiar soluții demne de poveștile lui Jules Verne: clădiri înalte ancorate pe fundul mării, independente energetic, cu amprentă zero asupra mediului și care să fie construite cu materiale reciclate. Unii imaginează spații de socializare suprapuse: cum angajații își doresc un mediu cât mai sociabil la serviciu, s-a propus transformarea balcoanelor în spații care să comunice intre etaje. Nelipsite sunt și clădirile de birouri care să aibă spații verzi la fiecare etaj.

Să revenim la câteva modele deja de succes. Silicon Valley – deja renumitul „acasă” al celor mai de succes firme IT din SUA – folosește un concept pe cât de simplu, pe atât de eficient: campusuri. Într-un fel, locuiești la serviciu, numai că nu e așa. Locuința ta se află în apropierea biroului așa încât nu mai irosești timp și bani pe transportul spre și de la serviciu. Prin natura serviciului, se creează o comunitate cu preocupări similare și care funcționează ca un tot.

Și chiar când părea că totul este mai limpede, apare o altă variantă care contrazice opțiunile precedente: birouri în care domeniile se amestecă tocmai pentru a crea o variație utilă unui randament ridicat al angajaților. Exprimat altfel: variație înseamnă inovație.

În ceea ce privește spațiul biroului de mâine, părerile sunt împărțite. În timp ce o parte consideră că birourile extinse vor fi tot mai populare între angajați, alții susțin că posibilitatea de lucra de acasă – tot mai populară la nivel global – s-ar putea să încurajeze soluții mai compacte.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Niciun Rezultat

Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII