Întreținerea noastră cea din toate lunile

Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă cei care locuiesc la bloc este costul lunar pe care-l achită la întreținere. Acesta este un element extrem de important care ne interesează în fiecare moment, de la achiziționarea unui apartament la vânzarea acestuia, chiar dacă suntem mai atenți în lunile friguroase și mai puțin în perioadele mai călduroase.

Ce plătim la întreținere?

Cei care locuiesc la bloc plătesc la sfârșitul lunii o sumă de bani pentru întreținerea condominiului. Aceast termen este o noțiune adoptată la nivel european, prin care este denumită o proprietate imobiliară din care unele părți sunt proprietăți individuale, restul fiind proprietatea comună. Fiecare locatar al unui bloc de locuințe plătește o anumită sumă de bani în funcţie de numărul de persoane ce locuiște în apartamentul respectiv, de numărul de camere al imobilului, de suprafaţa acestuia şi în funcţie de consumul propriu pentru utilităţi. Plătim ce consumăm în apartamentul propriu, dar și cheltuielile generale ale blocului: curățenie, întreținere șamd.

Cum reducem factura?

De fapt, aceasta este întrebarea care intervine cel mai des în lunile geroase ce se caracaterizează, în multe cazuri, printr-o creștere vertiginoasă a întreținerii ce presupune și plata căldurii furnizate de agentul termic. Ce putem face pentru a reduce aceste costuri?  În primul rând, trebuie să avem instalate contoarele pentru căldură, conform legislaţiei în vigoare, pentru a plăti exact cât consumăm. În al doilea rând, pe durata verii putem diminua o parte din cheltuielile la întreținere dacă plecăm din apartament pentru o perioadă mai mare de 15 zile pe lună și trimitem o simplă solicitare către asociația de proprietari. Nu în ultimul rând, însăși izolația termică a apartamentului poate contribui la scăderea costurilor de întreținere. Apartamentele care folosesc BCA vor fi calduroase iarna și mai răcoroase vara, datorită proprietăților acestui material ce determină pierderi reduse de căldura în sezonul rece, dar și o rezistență accentuată la temperaturile ridicate din timpul verii, oferind mai multă răcoare în apartament.

În loc de concluzie

După cum observăm, această problemă stringentă are soluții punctuale ce ne pot ajuta și pe termen scurt, dar și pe termen lung. Important de reținut este să avem întotdeauna grijă la detaliile mici care pot face diferența chiar în portofelul nostru. Și nu în ultimul rând, informați-vă din timp asupra drepturilor voastre ca proprietari și nu vă sfiiți să vi le cereți.