Ne-am decis să achiziționăm un apartament nou. Ne place cum arată, finisajele par a fi peste așteptări dacă ansamblul rezidențial este construit sau schițele par a fi în regulă, prezentarea ne-a convins dacă acesta este în stadiu de proiect. Indiferent de situație, suntem convinși că vom face o alegere bună. Însă suntem siguri că știm totul despre acest proiect? Avem toate informațiile care ne vor ajuta să facem o alegere bună? Nu ar fi mai bine oare să abordăm această chestiune din mai multe perspective?
Istoria ne învață
Indiferent dacă vorbim despre un antreprenor sau despre o firmă specializată, fiecare dezvoltator imobiliar are în spate o istorie, iar în funcție de ce ne dezvăluie aceasta ne putem face o idee despre ce ar putea construi pe viitor. Este important să aflăm dacă dezvoltatorul are sau nu experiență în acest domeniu, dacă este la prima încercare sau are în spate mai multe eșecuri decât reușite imobiliare. Fiecare detaliu de acest tip ne poate ajuta să decidem informați.
Citește cu ATENȚIE contractul
Din nefericire, s-au întâlnit cazuri în care viitorii proprietari s-au transformat în păgubiți pentru că dezvoltatorul imobiliar a intrat în insolvență sau s-a dovedit a fi un simplu vânzător de iluzii. Fie că au dat un avans sau chiar au achitat toată valoarea unui apartament, cei care au dorit să se mute într-o casă nouă au rămas și fără bani și fără apartament. Ca să eviți probleme de acest tip, întâi ar trebui să te asigură că vei dispune de bugetul necesar, fie că mergi la bancă pentru un credit, fie că ai deja banii strânși. Dacă te decizi să cumperi direct de la dezvoltator, citește cu atenție fiecare propoziție din contract și, dacă ai cum, vino cu un avocat propriu care îți poate traduce ușor toate detaliile contractuale. Investiția merită!
Asigură-te că totul este legal
Pune toate întrebările necesare ca să te asiguri că dezvoltatorul respectiv are actele în regulă, avizele de construcție și cele urbanistice și tot ce înseamnă birocrația internă a unui proiect rezidențial. În lipsa acestora, te poți trezi că blocul în care te muți se va dărâma sau nu îndeplinește regimul de înălțime al zonei. Atunci speranța că vei avea o casă nouă se prăbușește.
Alege calitatea
Chiar dacă fiecare ansamblu rezidențial îți va promite că este cel mai bun, confortabil și potrivit pentru tine, interesează-te ce materiale sunt folosite la construcție. Spre exemplu pereții blocurilor din BCA au capacitatea de a „respira”, ceea ce elimină în mare măsura problemele legate de condens, indiferent dacă pereții sunt sau nu izolați termic în mod suplimentar.Un alt avantaj semnificativ al acestor construcții este izolația termică accentuată, fapt ce poate duce la costuri mai scăzute la întreținere.
Infrastructura contează
Locația este importantă, dar infrastructura zonei este esențială atunci când analizați dacă veți face o achiziție de asemenea valoare. Fiți atenți dacă zona are potențial de dezvoltare, dacă și alte construcții vin să dea un nou suflu și să genereze dezvoltarea locului ales, de la extinderea rețelei de transport public la facilități esențiale ca școlile sau spațiile de agrement.