Probabil cea mai complexă discuție atunci când vine vorba despre achiziționarea unui apartament se rezumă la 3 cuvinte: nou sau vechi? Nu este o discuție veche de când lumea, dar naște dezbateri la fel de aprinse ca orice fel de alegere care ne va determina, într-o mare măsură, viitorul. Ca de obicei, aici nu discutăm despre o alegere bună vs. o alegere greșită, ci despre avantaje și dezavantaje prezente în ambele opțiuni care iau în considerare variabile multiple și nu doar celebra sintagmă: “locație, locație, locație”.
Apartamentul nou
Avantaje: Din start, acest apartament îți oferă beneficiul important al timpului. Asta înseamnă că un eventual credit imobiliar va fi mai ușor acordat din acest motiv, dar și că toate materialele sunt moderne. Ansamblurile rezidențiale noi se folosesc, tocmai pentru a răspunde necesităților actuale de siguranță, de betonul celular autoclavizat ce prezintă numeroase avantaje cum ar fi capacitatea de izolare superioară. Teoretic, într-un astfel de apartament nu mai ai nevoie de îmbunătățiri ulterioare și beneficiezi de o plajă largă de opțiuni de compartimentare.
Dezavantaje: poate cel mai important minus la aceste apartamente este locația acestora, de obicei la periferie sau în zone care nu sunt legate la sistemul de transport în comun. De asemenea, un alt potențial dezavantaj este și absența unor spații comune, cum ar fi debaralele sau uscătoriile vechilor blocuri. Nu în ultimul rând, chiar dacă aparent costul de întreținere într-un apartament nou este mai mic, el crește pentru că aici un locatar contribuie și la plata serviciilor conexe cum ar fi paza, spațiul de joacă, parcarea șamd.
Apartamentul vechi:
Avantaje: Nu de puține ori, cei care optează pentru un apartament vechi o fac pentru că au încredere în construcția propriuzisă a blocului și chiar a structurii de rezistență. Chiar dacă au ceva zeci de ani la activ, multe apartamente de acest au pereții din materialele folosite în trecut. Reglementările din ultima vreme impun însă ca locuințele să fie mai eficiente energetic, fapt de care beneficiază locatarii prin diminuarea facturilor. Astfel, atunci când realizăm izolația apartamentelor trebuie să avem în vedere o protecție crescută și împotriva condensului sau a pericolului unui incendiu. De aceea, unul dintre cele mai eficiente și moderne materiale de izolație rămâne BCA-ul care rezolvă, pe lângă problemele menționate mai sus și o izolare termică și fonică superioară, precum și un aspect mai conferit pereții drepți. Alte plusuri la aceste apartamente sunt și prețul de achiziție sau locația acestora, de cele mai multe ori, în zone care sunt legate la transportul în comun.
Dezavantaje: Chiar dacă sunt testate din punct de vedere al funcționalității, apartamentele vechi au o durată de viață mai scăzută. Pe de altă parte, cheltuielile de întreținere pentru un astfel de apartament pot crește vertiginos în sezonul rece. Nu în ultimul rând, suprafața locuibilă mai mică precum și lipsa, de cele mai multe ori, a locurilor de parcare sunt alte minusuri de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați un apartament vechi