Selectează o Pagină

Instalația electrică – schimbare și upgradare

Cu programul Prima Casă în plină derulare stai și te întrebi dacă nu cumva ar fi util și un altul complementar care să se cheme generic „primul Amper”. În definitiv, orice electrician avizat ANRE o să-ți explice cum instalațiile electrice din blocurile vechi comuniste se apropie de termenul de expirare și că oricum nu au fost proiectate pentru consumul specific utilităților de secol 21. Și oricine ar fi el, acel electrician ar avea dreptate. Iată deci câteva lucruri de știut înainte să iei daltă-n.

Din capul locului trebuie spus că astfel de îmbunătățiri nu intră în categoria „pot s-o fac și singur”. Mai mult decât atât, este important să găsești un electrician sau o firmă de electricieni specializați și avizați de ANRE. Nu te îngrijora încă, există suficiente lucruri pe care le poți face și tu.

Mai întâi, încearcă să afli cât de veche este instalația. Vrei să știi ce fel de cabluri s-au folosit și – în măsura în care crezi că este posibil – să cunoști harta circuitelor electrice. Una din metodele vechi de instalare era încastrarea cablurilor direct în beton, fără niciun înveliș sau tubulatură prin care să treacă cablurile. În mod ideal, pereții sunt din beton celular autoclavizat, un material pe cât de bun izolator și curat, pe atât de ușor de manevrat, dar și inert în fața focului. Grație structurii poroase a BCA-ului, traseele electrice pot fi realizate mult mai ușor și în mai scurt timp.

Și mai bine este dacă blocul este unul nou construit, dar atunci acest articol probabil că nu-ți e de folos.

„Să nu mai sară siguranța!” – iată motivul principal pentru care vrei să aduci la zi „infrastructura” electrică a noii tale case vechi. Tabloul vechi este depășit nu atât pentru că nu a fost din start gândit pentru un consum mai mare decât un frigider și câteva becuri prin casă, ci și prin natura sa tehnică. Astăzi, tablourile sunt adaptate la consum, au siguranțe automate care reacționează tocmai pentru a preîntâmpina posibile defecțiuni ale aparatelor delicate din casă. Așa cum ai presupus, n-ar strica să iei în calcul și achiziționarea unui tablou electric nou – o investiție mai serioasă, dar care își va scoate fiecare Volt (și leu).

Acum ar fi momentul oportun să cauți câteva variante pentru săparea șanțurilor noi. Mașinile de tăiat moderne cu disc diamantat ar trebui să fie într-una din gențile cu scule ale meșterilor tăi. Majoritatea generațiilor noi au adaptoare pentru extracția de praf integrate, așa că ai să găsești foarte utile aceste utilaje. Dacă totuși ești inginer și crezi că poți să faci singur toată lucrarea, atunci e recomandat să-ți ei un astfel de aparat.

Un alt aspect pe care probabil ar trebui să-l discuți cu tehnicienii care te ajută cu lucrarea este posibilitatea includerii circuitelor de internet, cablu TV și telefonie în aceleași tubulaturi. Astfel ai aduce și o îmbunătățire vizuală demnă de luat în calcul având în vedere că oricum „scormoni” prin pereți.

Vorbește cu vecinii. În funcție de tipul pereților, zgomotul lucrărilor va fi destul de greu de suportat de către vecinii din bloc, așa că poate n-ar strica să le explici ce se întâmplă. De asemenea, asigură-te că electricianul pe care l-ai angajat face o partajare conformă cu nivelul de consum din fiecare cameră. De regulă, consumatorii mari precum mașina de spălat, cuptorul electric sau altele sunt separate de consumatorii mici de tipul IT&C.

Recepția lucrării se face cu luminile aprinse – la propriu. Încearcă să faci o verificare a întregului circuit, pornind câți mai mulți consumatori în același timp. Te vei asigura că nu există omisiuni periculoase sau erori de calcul.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Cum să zugravești singur

Cum să zugravești singur

Ai achiziționat apartamentul pe care ți-l doreai sau îți dorești un upgrade la casa în care locuiești și vrei să dai un plus de culoare pentru că vrei să înveselești atmosfera. Ai pus ochii pe o mobilă nouă, dar parcă mai trebuie ceva... Așa că te decizi să zugravești...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII