Selectează o Pagină

Bormașina – cel mai bun prieten pe care îl ai în casă

Știi momentul acela când te așezi pe canapea și realizezi cât de strâmb stă ceasul mecanic primit de la bunic pe peretele de vizavi de tine? Ai folosit o bormașină electrică în loc de ciocanul rotopercutor. Sau poate burghiul montat nu era cel adecvat peretului, ori gaura dată inițial a fost mai mică decâ diblul folosit așa că l-ai îndoit când l-ai bătut cu ciocanul. Sau poate pur și simplu nu ai curățat gaura de impurități. Dacă există un fel de pregătire pe care ar trebui să o faci înainte să te apuci de treabă, cu siguranță include și aceste sfaturi.

Mai înainte de toate cumpără bormașina de care ai nevoie în funcție de lucrările pe care vrei să le faci cu ea. Asta înseamnă și că trebuie să știi care este structura peretului, indiferent de soluția de finisare vizibilă.

Lemnul de regulă este ușor de găurit, numai că rezistența lui este mică, ceea ce de regulă se reduce la fisuri care apar în timp. Dacă ai pereții izolați prin interior cu un perete de rigips, șansele să montezi corpuri grele de mobilier de el sunt mici. Placa de beton prefabricată sau betonul dur te obligă să achiziționezi un ciocan rotopercutor, iar burghiul trebuie să fie special pentru astfel de suprafețe. Ideal ar fi să ai un perete din BCA pentru că este ușor de găurit, suficient de rezistent cât să susțină greutăți mari, fiabil și rezistent în timp prin natura compoziției specifice.

Cu acumulatori sau cu cablu, mașini de găurit cu percuție sau mașini de găurit și înșurubat, cu o putere mai mare sau mai mică, opțiunile de pe piața de bricolaj sunt suficient de variate. Firma producătoare poate face diferența dintre „un prieten” pe viață sau un simplu „amic”.

Să spunem că ai achiziționat bormașina de care ai nevoie. Urmează câteva accesorii care formează un soi de kit necesar pentru orice lucrare.

Ochelarii de protecție sunt esențiali din motive evidente. Tipul burghiului variază atât în funcție de materialul pe care trebuie să-l găurești, cât și în funcție de mandrina mașinii. Atenție, cel mai adesea nu vei pune semnul egal între grosimea diblului și cea a burghiului, adică cel mai probabil îți trebuie ca al doilea să fie mai mare decât primul.

Cum pui diblul? L-ai ales pe cel potrivit, deschizi mandrina învârtind de capătul ei și introduci burghiul în ea. Strângi mandrina până când simți că începe să alunece din mână. Iar dacă are cheie, o folosești pe aceea în loc.

Cum controlezi adâncimea? Faci semn pe burghiu cu un creion cu ceară sau orice alt marker care să aibă aceeași utilitate.

Cum știi că ai burghiul corect? Cel pentru lemn are vârf P, iar burghiurile pentru beton au un vârf de carbid. Oricum, ar trebui să scrie pe ambalaj tipul de material indicat.

Ai dat gaura și ești gata să introduci diblul? Nu înainte de a curăța locul de impurități. Chiar și dacă îți pare că nu contează, ai să găsești că până și un rest de zidărie îți poate afecta poziția dulapului proaspăt scos din țiplă.

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Cum să zugravești singur

Cum să zugravești singur

Ai achiziționat apartamentul pe care ți-l doreai sau îți dorești un upgrade la casa în care locuiești și vrei să dai un plus de culoare pentru că vrei să înveselești atmosfera. Ai pus ochii pe o mobilă nouă, dar parcă mai trebuie ceva... Așa că te decizi să zugravești...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII