Selectează o Pagină

La ce mă uit când caut prima casă într-un ansamblu rezidențial?

În fond, ce este decizia de a-ți cumpăra un apartament nou, dacă nu alegerea independenței? Indiferent dacă ești chiriaș sau pleci din casa familială sau poate vrei doar să faci o investiție pe termen lung, există câteva aspecte ce trebuie verificate.

Banii sau chitanța. Ai o marjă de costuri pe care ești dispus să le acoperi, dar așa cum este de așteptat, socoteala de acasă nu-i mereu aceeași cu ce se întâmplă în realitate. Totuși, costurile-surpriză se pot limita printr-o analiză atentă a pieții, dar și a apartamentului care te interesează. Verifică prețurile din zonă. Verifică dacă oferta ta include TVA și nu uita de comisionul agenției. Verifică dacă ești primul – fără o asociație de locatari care să rezolve problemele administrative, lucrurile s-ar putea complica. De asemenea, asigură-te că au fost respectate normele de construcție în vigoare. Prețul acoperă locul de parcare? Apartamentul are centrală termică?

Uită-te pe geam. Ce vezi? Poate că de-afară pereții exteriori pavați cu piatră aparentă sau cu înveliș metalic oferă un aspect modern clădirii, dar este posibil ca izolația clădirii să aibă de suferit. În fond, apartamentul tău e cu adevărat frumos dacă este bine izolat, iar asta se obține prin folosirea unor materiale moderne cu o eficiență energetică ridicată. Indiferent de arhitectură, o clădire finisată la standardele actuale, ar trebui să respecte elementele de izolație fonică, termică și de hidroizolație. Pereții groși, de minimum 35 cm, și din materiale moderne precum BCA-ul nu necesită un strat izolator suplimentar. Astfel de materiale au avantajul de a-și păstra permanent proprietățile, ceea ce ajută la amortizarea investiției inițiale. Lemnul este și el o opțiune benefică, numai că el trebuie tratat cu o serie de soluții care îi oferă o rezistență în timp și îl izolează în fața elementelor periculoase.

Sigur, când te uiți pe geam, vezi mai mult decât cum arată peretele exterior, dar nu uita că o soluție tehnică bună te ține departe de probleme, inclusiv de infiltrații. Este apartamentul poziționat în colțul clădirii? Sau poate odată deschisă fereastra te uiți la fosa septică a blocului – o altă problemă. Bineînțeles, odată ce ai terminat cu privitul pe geam, verifică și cum se închide fereastra și cât de bine a fost instalată tâmplăria.

Apă, apă, apă. Crezi că presiunea de la robinet este un bun asumat, dar uneori poate fi mai complicat de atât. De regulă, există o stație de epurare și pompare la care se racordează una sau mai multe clădiri din ansamblul rezidențial. Este apa filtrată la standarde actuale pentru a fi numită potabilă? Există presiune suficientă? Există un sistem de evacuare conform cu normele în vigoare? Sunt toate întrebări care au nevoie de un răspuns înainte să faci achiziția.

E peretele drept? Cât de drepți sunt pereții apartamentului în care vei locui îți va influența deciziile de amenajare, renovare și chiar de modificare a noii tale case. Soluțiile ideale țin de materialul folosit la construcția clădirii. Uneori, poți opta pentru diverse tipuri de finisaje înainte de achiziția apartamentului: de la tapet, până la lambriuri sau chiar marmură. Sigur că finisarea dă culoare interiorului, dar din punct de vedere practic e important ca pereții să aibă o bază pe care să se poată dezvolta ușor concepte. Cu alte cuvinte, un perete care a fost din faza pre-finisare gândit pentru finisare va avea o suprafață dreaptă indiferent de mărime și utilizare.

 „Avantaje rezidențiale”. Odată decisă locația clădirii în care se află viitorul tău apartament, este timpul să evaluezi și avantajele pentru care ai luat această hotărâre. Noua ta casă este până la urmă un moment de bucurie care merită sărbătorit. Așa că, înainte de a desface șampania, haide să vedem ce înseamnă un apartament nou. Instalațiile sunt noi, deci nu vei avea nevoie de investiții o bună perioadă de timp. Camerele sunt mai spațioase, renovarea este deja făcută, iar dăunători precum gândacii sau furnicile cel mai probabil nu există. Felicitări!      

Te-ar mai putea interesa și aceste articole:

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Căldură mare, monșer, pornim aerul condiționat?

Ți-ai luat casă nouă. Ai renovat-o perfect, ai mobilat-o „ultimul răcnet”. Și totuși, începând cu prima zi de vară, îți dorești să fii oriunde altundeva, cât mai departe de cele 40 de grade Celsius din camera ta de zi. Soluția unică și ideală este montarea de aer...

DESPRE


Bine ai venit în lumea unde inspirația se simte ca acasă! Visează cu ochii deschiși și află sfaturi, idei și soluții pentru casa ta, de la A la ABCEDEcasa.ro

Descoperă cum inovația conturează viitorul și construiește-ți căminul pe care și l-ai dorit întotdeauna.

CATEGORII